Τι είναι ο Σύλλογος Γονέων ?

Ποιος ο ρόλος και τα όρια του στην σχολική κοινότητα?

Στη σχετική Σχολική Νομοθεσία (www.enosigoneon-acharnon.gr/σχολική νομοθεσία) περιγράφεται το πλαίσιο του τι είναι ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και από ποιους αποτελείται.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων αποτελεί τη συλλογική έκφραση της άποψης των Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών/τριών κάθε σχολείου και είναι το κύτταρο που δημιουργεί τις απαραίτητες ισορροπίες για την ομαλή λειτουργία του.

Η συμμετοχή, ο διάλογος και η συνεργασία όλων των φορέων του σχολείου (Διεύθυνση, Σύλλογο Διδασκόντων, Μαθητικές κοινότητες,  Δημοτική Αρχή) είναι τα μέσα που έχουμε για να μπορέσουμε να προασπιστούμε το δικαίωμα για ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ. Είναι ο τρόπος που μπορεί να δώσει λύσεις στα καθημερινά αλλά και σε πιο σοβαρά προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Με την συμμετοχή μας δεν διασφαλίζουμε μόνο τα δικαιώματα των παιδιών και τις υποχρεώσεις της πολιτείας απέναντι τους αλλά τους δίνουμε και το ζωντανό παράδειγμα για τον τρόπο που πρέπει να λειτουργούν σαν ενεργοί πολίτες αυτής της χώρας. Γιατί τα παιδιά μας μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο και πρέπει να το κάνουν έχοντας εμάς πλάι τους.

 Όπλα του, η σύνθεση των απόψεων, η συλλογικότητα, η προβολή και η διεκδίκηση με κάθε νόμιμο τρόπο των αιτημάτων που βοηθούν την πραγματοποίηση αυτού του στόχου.

Η πολύχρονη παρουσία των Συλλόγων Γονέων μέσα στα σχολεία και ιδιαίτερα εκεί όπου υπάρχει μεγάλη συμμετοχή, έχει δώσει δείγματα ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ μεταξύ Εκπαιδευτικών, Γονέων και Μαθητών, με σημαντικά αποτελέσματα στην καλή λειτουργία των σχολείων.

  • ΕΠΑΓΡΥΠΝΕΙ συνεχώς για θέματα ΚΤIΡΙΑΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΓΕΙΑΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ και συμβάλλει στην προώθηση αυτών, όπου και όποτε χρειάζεται.
  • Με πρωτοβουλία των Συλλόγων Γονέων λειτουργούν τμήματα επιμόρφωσης, πολιτιστικά, αθλητικά, δημιουργικής απασχόλησης και οργανώνονται εκδηλώσεις και ημερίδες που αναδεικνύουν την ποιότητα της σχολικής και τοπικής ζωής.
  • Συμμετέχει ΙΣΟΤΙΜΑ στη λήψη αποφάσεων, που αφορούν την οργάνωση και λειτουργία του σχολείου, συμμετέχοντας με τον εκλεγμένο εκπρόσωπό του στο «Συμβούλιο Σχολικής Κοινότητας» (ΦΕΚ318/2011) Απόφαση 8440/24-02-2011 του Υπ. Εσωτερικών.
  • Ο Σύλλογος στα πλαίσια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχει και έναν άλλο σημαντικό ρόλο. Πρέπει να είναι ο θεματοφύλακας των δικαιωμάτων των μαθητών του σχολείου αφού αυτοί δεν μπορούν ή δεν προβλέπεται να μπορούν να εκφραστούν.

Οι σπουδαιότεροι από τους στόχους που αναλαμβάνουν να υπηρετήσουν οι Σύλλογοι Γονέων είναι η επαγρύπνηση της συνεχούς προαγωγής, της βελτίωσης και αναβάθμισης της εκπαίδευσης των νέων στο σχολείο, αλλά και η συμβολή τους στην αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων που διαρκώς προκύπτουν.

Το μέγεθος επιτυχίας τους εξαρτάται, κατά κύριο λόγο, απ’ το βαθμό συνεργασίας διδάσκοντα- διδασκόμενου (εκπαιδευτικού-μαθητή) και φυσικά του γονέα, όπου ο ρόλος του είναι σημαντικός και η συμβολή του στη σχολική ζωή καταλυτικής σημασίας. Εδώ να τονίσουμε, πως τα όρια και η τήρησή τους είναι εξίσου σημαντικά και απαραίτητα, δεν πρέπει να παρεμβαίνει ο γονέας στην εκπαιδευτική διαδικασία και στους τρόπους λειτουργίας και εφαρμογές της, παρά μόνον όταν συντρέχουν πολύ σοβαροί λόγοι (παραβατική συμπεριφορά εκπαιδευτικού, ακαταλληλότητα ή αδυναμία εξασκήσεως της διδακτικής ιδιότητας). Σε μια τέτοια περίπτωση, υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο διαδικασιών που πρέπει να ακολουθηθεί, σε συνεργασία με την Ένωση Γονέων και την Δ/νση του σχολείου. Όπως όμως, δεν πρέπει να παρεμβαίνει, κατά τον ίδιο τρόπο δεν επιτρέπεται ηθικά και πρακτικά να υπερβαίνει της δικαιοδοσίας του σε ζήλο και προσφορά, υπέρ δε κάποιου προσωπικού οφέλους, προς τον ίδιο ή το παιδί του, στο πρόσωπο κάποιου εκπαιδευτικού ή ακόμα αυτού του/της Δ/ντή-ντριας!

Οι Σύλλογοι Γονέων έχουν να διαχειριστούν τα όρια τους αλλά και την αυτονομία τους. Πρέπει να οραματίζονται και ταυτόχρονα να είναι ρεαλιστές. Ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολη η ενασχόληση με θέματα που αφορούν τα σχολεία, γνωρίζουμε όμως πολύ καλά από την εμπειρία μας ότι όλα είναι εφικτά όταν τα αιτήματά μας είναι δίκαια και είμαστε όλοι ενωμένοι.